Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Pietersstoelparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28158)

Pastorie in grote met gras begroeide en beboomde tuin met grote vijver ten Noordwesten en kleine smalle vijver ten noordoosten, gelegen ten noorden van de kerk en ermee verbonden door de verharde Kerkwegel, vroeger Pastoryweg door de velden.

Heropgebouwd in 1754 op een minstens 17de-eeuwse site (zie Sanderus), later aangepast en met één verdieping verhoogd.

Bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Naar het zuidoosten georiënteerde pastorie onder schilddak (pannen, nok parallel met de straat) met dakkapelletje met gebogen kroonlijst in deurtravee. Zeven traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag, wellicht eind 19de-begin 20ste eeuw verhoogd tot twee bouwlagen (zie lager zittende ankers). Fijn beraapte gevel geritmeerd door geblokte lisenen op hardstenen beraapte plint. Rechthoekige vensters met vernieuwde ramen gevat in vlakke omlijsting. Rondboogdeur gevat in geblokte omlijsting van hardsteen met waterlijstje en neuten, bovenlicht met houten tracering.

Interieur

Gang met tegelvloer, houten lambrisering en plafond met stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl, paneelsdeur en getralied bovenlicht. Rechts salon met tegelvloer en rijkelijk gedecoreerd met stucbekleding in Lodewijk XVI-stijl; florale motieven in cassettes op plafond, geprofileerde pilasters, slingers en florale motieven op de muren, vredesduif en opschrift "Paci" in varentakken boven deur, schouw met wellicht 19de-eeuws stucwerk met christelijke emblemen en opschrift "Religioni". Links kamer met stucdecoratie in rococostijl.

Ten noorden en ten oosten, voormalige dienstgebouwen minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw met oudere inplanting. Gewitte en verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

• Moregem, Pastorie, Kerkfabriek van Mooreghem, Inventaris van het Mobilair.
  • Moregem, Pastorie, Kerkfabriek van Mooreghem, Stokregister.

Bron: r het z, VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Tack, Anja