Neotrationele trapgevels

Nummers 28, 30, 32-34, 36, 46. Respectievelijk voormalige huizen "Soeten Naem Jhesus", "De Pijnappel" of "Tente", "Guldenberch", "den Heysel" of "den Volant" of "den Keyser", "de Cleyne Wovinne".

Neotraditionele trapgevels gebouwd in 1952-53 met gevel van bak- en zandstenen of volledig natuurstenen parement. Conceptie van de begane grond aangepast aan de moderne bestemming door het aanbrengen van brede winkelramen.

Nummer 30 bekroond door middel van bronzen zeilschip door Leopold Van Esbroeck (1958). Neobarokportaal met geblokte rondboogdeur met sleutel en imposten: gekorniste druiplijst en bolkozijn-bovenlicht.

Hoekhuis nummers 32-34 met bronzen valk, gegoten door A. Van Dongen (1957-58) op het topfiaal van de trapgevel langs de Grote Markt. Afgeschuinde en onderaan opengewerkte hoektravee: twee rondbogen op zuil en overwelfd portaal.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek