Neoclassicistisch burgerhuis

Tekst van Neoclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4583)

Neoclassicistisch burgerhuis uit de periode 1855-1860. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, warvan de pui volledig verbouwd is, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, geriemde omlijstingen, geprofileerde lekdrempels, individueel op de eerste en kordonvormend op de tweede verdieping, en gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeƫindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo