Traditioneel hoekhuis

Nummer 12. Traditioneel hoekhuis van Schuttershofstraat en Ketelstraat, met getrapte zijgevel, twee bouwlagen hoog en drie bij vier traveeƫn breed onder zadeldak (Vlaamse pannen, nokrichting parallel met de straat). Verankerde bak- en zandsteenbouw op kwarthol geprofileerde sokkel, daterend uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. Tijdens het interbellum gerestaureerde en vernieuwde gevel met aangepaste winkelpuien. Witstenen hoekstenen en speklagen, verder vernieuwde rechthoekige vensters met bewaarde wigvormige ontlastingssystemen (voorheen kruiskozijnen). Aan de zijde Schuttershofstraat een eenvoudige kroonlijst op kwarthol profiel, waaronder steigergaten; hierboven een getrapte dakkapel (drie treden en topstuk) met overhoeks pinakel en kruiskozijn, voorzien van geprofileerde tussen- en bovendorpels. In de tweeledige trapgevel (acht treden en topstuk) aan de Ketelstraat, een drielicht met centraal rechthoekig luik en twee vensters, alle met kwartholle negblokken en geprofileerde waterlijst om het luik; erboven een eenvoudig rechthoekig luik. Waarschijnlijk begin 20ste eeuw aangebrachte houten winkelramen met fraaie bekroning tussen gebogen consoles.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine