Rijhuis

Tekst van Geheel van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4600)

Nummer 24. Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verzorgde opstand: opbouw der verdiepingen, ten dele volgens klassieke ordonnantie: geblokte Toscaanse pilasters van beschilderde baksteen op de tweede bouwlaag onder een geleed hoofdgestel met kussenpaneel gebruikt als sokkel voor de gelijksoortige maar Ionische pilasters van de derde bouwlaag; analoge sokkel voor de pilasters van de hoogste verdieping bekroond door de lijst- en dropmotieven van de uitgewerkte daklijstmodillons. Verdiepte rechthoekige deurvensters en ijzeren leuning op de bel-etage, voorts analoge doch kleinere bovenvensters met sierlijke leuning. Uitspringende kroonlijst op tandlijst en vermelde modillons.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281279 (geraadpleegd op ).