Stedelijk Technisch Instituut

Tekst van Knechtjeshuis en Stedelijke Nijverheidsschool (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5716)

Langs de Rodestraat gebouwen in eclectische stijl met gebruik van klassieke en renaissance-elementen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, horend bij het Stedelijk Technisch Instituut.

Geheel van drie haakse gebouwen met puntgevels (zadeldaken, nok loodrecht op de straat, roofing) waartussen lage verbindingsmuren met toegangspoorten. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen; benadrukte middengevel geritmeerd door lisenen verrijkt met diamantkoppen eindigend op grote rondbogen; bovenaan verhoogde halsgevel met reliëfwerk; drielichten onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten (tweede verdieping) of met tussenstijlen waarop wortelmotieven (derde verdieping). Flankerende puntgevels met rechthoekige (tweede verdieping) en rondboogvormige (derde verdieping) drielichten. Rechthoekige deuren in geprofileerde omlijstingen, bovenaan bekroond met een paneel waarop respectievelijk "Nijverheid" en "Vakkunde". Boven de rechter toegang nog het oorspronkelijk topstuk (omkranst medaillon). In middengevel bovenaan het opschrift: "Vooruitgang". Lange zijgevels geritmeerd door lisenen en doorbroken met getoogde vensters (binnenplaats). In het midden (straatkant) monument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog door P. de Soete.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine