Liedtspark met voormalig zomerverblijf

Zogenaamd "Liedtskasteel", voorheen ook zogenaamd "Kasteel van de Eindries", voormalig zomerverblijf van de familie Liedts uit het derde kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk neoclassicistisch witbepleisterd kasteel, in 1883 door Amedée Liedts heropgebouwd in eclectische stijl. Kasteel en omringend park van zes hectare door A. Liedts in 1907 bij testament geschonken aan de stad Oudenaarde, die het domein als stadspark openstelde. Hoofdtoegang met ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers in de Oosthoek van het park.

Park in landschappelijke stijl met grillige vijver met ijskelder en brugje met romantische ruïne van Romaanse toren, aangelegd in het derde kwart van de 19de eeuw. Tussen parkhek en kasteel, zogenaamde "vijflantaarn", overgebracht van de Markt. Een deel van de vroegere stadswal is in het park geïncorporeerd.

Kasteel opgetrokken uit bak- en zandsteen in eclectische stijl met voornamelijk reminiscenties aan de renaissancestijl, vermoedelijk gebouwd door E. Van de Vyvere en gedateerd 1883. Twee bouwlagen met verhoogde begane grond, grosso modo op rechthoekige plattegrond met meerdere uitbouwen onder zadeldak (leien) met kleine dakkapelletjes. Naar het park gerichte voorgevel getypeerd door midden- en hoekrisaliet uitlopend op trapgevels. Middenrisaliet van drie traveeën met erker op de bovenverdieping en in geveltop verfraaid met rijk gesculpteerde cartouches voorzien van leuze "All for duty"; bordestrap ter hoogte van de inkom, geflankeerd door leeuwen. Links risaliet met uitgebouwde erker op de begane grond met bekronend balkon voor het tudorboogvormig deurvenster, geïnspireerd op de laatgotische profane architectuur. Rechthoekige vensters met opvallende ontlastingsbogen in bak- en natuursteen en negblokken. Sierankers. Pinakels sieren de trapgevels. Achtergevel gemarkeerd door ronde hoektoren onder spitsbekroning met windwijzer, middenrisaliet uitlopend in trapgevel met jaartal 1883 in cartouche, en door wintertuin met bekronend balkon in neorenaissancestijl getypeerd door geringde halfzuilen. Rechthoekige vensters met overspannende boogtrommel voorzien van tegels. Zijtrapgevels, evenals de andere trapgevels voorzien van ijzeren topbekroning.

Interieur

Hal met trap geritmeerd door gemarmerde zuilen. Op benedenverdieping drie plaatsen, wintertuin en kamertje in traptoren, volledig ingericht in neo-Vlaamserenaissance-stijl met fraaie schouwen en eikenhouten lambriseringen met ingewerkte kasten en balklaag. Salon met schouw met flankerende zandstenen figuren in renaissancestijl en boezem versierd met schilderijtje met gezicht op de kerk van Pamele door E. Fobert van 1930. Erker in linkeruitbouw voorzien van fraaie gebrandschilderd glas gedecoreerd met cartouches met spreuken in renaissancestijl, aangebracht in opdracht van A. Liedts. In wintertuin tegeltableau met gedicht en bloemenversiering, gesigneerd J. Hoppe. Trappenhuis op bovenverdieping verrijkt met glas-in-loodraam met voorstelling van de vier seizoenen.

• DESMIJTERE G., DESMET A., MARTENS L.& LAMON L. 1989: Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 79-82.
  • TULLEKEN H. 1964: Kunstschilder Edmond Van de Vyvere, Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde van zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne XIV, 240.
  • VANDEVELDE M.J. 1965: Het Liedtskasteel, Toerisme in Oost-Vlaanderen 6, 32-34.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja