Neoclassicistisch burgerhuis

Tekst van Neoclassicistisch burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26703)

Imposant neoclassicistisch burgerhuis van het enkelhuistype, met drie traveeën en drie bouwlagen, uit laatste kwart 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met imitatiebanden en door arduinen kordons gemarkeerde horizontale geledingen. Licht uitspringend deurrisaliet. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen. Bekronende gebogen frontons op uitgelengde consoles voor de benedenvensters, driehoekige frontons in de deurtravee, eenvoudige rechte kroonlijst boven de bel-etagevensters. Bovenste vensters in geriemde omlijstingen met oren. Verbonden lekdrempels op lekdrempelconsoles. Breed hoofdgestel met spiegels op de fries. Uitspringende en gekorniste kroonlijst met tandlijst en op modillons.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs:  Verbeeck, Mieke