Residentie Sint-Victor

Tekst van Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26681)

Zogenaamd Residentie Sint-Victor, klooster der paters jezuïeten. Neogotische baksteenbouw opgetrokken in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een tuin. Min of meer L-vormig gebouw van één en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (leien) met deels bewaarde vorstkam. Voorgevel toont van links naar rechts lijstgevel van drie traveeën met drie puntvormige dakvensters en geritmeerd door steunberen met versnijding; uitspringend risaliet van drie traveeën en twee bouwlagen met steile puntgevel. Gesloten portiek in de oksel onder lessenaarsdak (leien) voorzien van ezelsrugboogvormige deur onder houten luifel met windborden. Rechthoekige vensters met natuurstenen lateien en kruiskozijnen, ingeschreven in spitsboogvormige spaarvelden.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke