Dekenij-pastorie

Tekst van Dekenij-pastorie Sint-Gerulfparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26396)

Ommuurde beboomde tuin met op de zuidwestelijke hoek kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld (zandsteen) uit de 17de eeuw afkomstig uit de abdij. Naar verluidt van Gelaude Lefeer. Gerestaureerd in 1928 door D. Ingels.

Bakstenen korfboogvormige poortomlijsting met gietijzeren hek. Stijlvol dubbelhuis opgericht onder prelatuur van Rainier Heye in 1773. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met dakruitertje. Bakstenen lijstgevel. Rechthoekige vensters in witgecementeerde omlijsting. Rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting met kroonlijst. Gelijkaardige achtergevel met dakkapel. Flankerende zijaanbouwsels van één bouwlaag onder lessenaarsdak, eveneens rechthoekige venster en oculus onder dakhelling. Wagenhuis van drie traveeën met rondboogarcade onder zadeldak.

Mobilair: Bewaard 18de-eeuws interieur: eetkamer met schouwmantel in Lodewijk XVI-stijl, onder meer voorzien van het wapenschild van de bouwheer met zinspreuk "Vita brevis".

Eikenhouten trap eveneens in Lodwijk XVI-stijl. Salon versierd met muurschilderingen in Lodewijk XVI-lambriseringen met voorstellingen van zichten in Drongen.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen