Maalderij

Tekst van Maalderij- en molensite Van Hecke (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26242)

Vanouds maalderij. Volgens kadastergegevens bevond zich in de Oudemolenstraat (welke recht tegenover de maalderij uitgeeft op de Nokerstraat) een oude korenwindmolen daterend van voor 1830. Gesloopt in 1904. Vlakbij het molenaarshuis (nummer 48) werd in 1850 een rosmolen opgericht. Deze werd in 1876 afgebroken en vervangen door een nog bestaand gebouw met stoommolen, voor het molenaarshuis. Met de sloping van de windmolen in de Oudemolenstraat ging de oprichting gepaard van een nieuwe korenwindmolen van het beltmolentype naast de stoommolen (1904). Hoge bakstenen molenromp met bewaarde rechthoekige uitbouw met inrit voor het laden der karren onder dubbele gebogen rollaag. Afgegraven molenberg. Rechthoekige toegangsdeur boven inrit; verder kleine rondboogvensters met metalen roedeverdeling. Kenmerkende bijhorende stoommolen waarvan de afgetopte puntgevel twee rechthoekige benedenvensters en een laadvenster vertoont. Verhoogd en tot tegen de windmolen aangebouwd.

Nummer 48. Oud molenaarshuis, volgens kadastergegevens daterend van voor 1830 en oorspronkelijk een geheel met nummer 50. Dubbelhuis van één bouwlaag en vier traveeën met gevelaanpassingen, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en gecementeerde gevel met schijnvoegen en hanggoot. De rechthoekige vensters vertonen duimen en dorpels met tegels.

Nummer 50. Boerenwoning van het dubbelhuistype met zes traveeën, onder zadeldak (pannen). Kern uit 18de eeuw (zie muurvlechtingen en sporen van gedichte oude muuropeningen in de linkerzijgevel) en volgens kadastergegevens aangepast in 1850. Verankerde bakstenen lijstgevel met gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters in vlakke gewitte omlijstingen. Rechthoekige deur in geprofileerde gewitte omlijsting op arduinen neuten. Gewitte kordonband onder de hanggoot.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIII (Desteldonk), 1850/38, 1876/3 en 1904/11.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke