Toreken

"Toreken", eertijds gildehuis der Huidenvetters, daterend van 1451-1483, ook als collatiezolder vermeld. Openbaar verkocht nadat Keizer Karel in 1542 een einde maakte aan de macht der gilden. Sinds jaren eigendom van de stad wacht het op een restauratie en nieuwe bestemming. Hoekhuis met de Kammerstraat, volledig opgetrokken uit Lediaanse steen met drie bouwlagen en zadeldak (leien, pannen), eertijds voorzien van vijftien dakkapelletjes. Huidige voorgevel in de Kammerstraat van drie traveeën met kruiskozijnen, overspannen met ontlastingsbogen en verbonden door waterlijsten; trapgevel (5 trappen + topstuk) met bolkozijn in de top. Getrapte achtergevel. De hoek wordt afgerond met een cilindrisch traptorentje met kleine rechthoekige muuropeningen, omlopende waterlijsten en bekronend achthoekig dakje (leien), boven de smallere bovenverdieping met omgang. De oorspronkelijke spits met zeemeermin als windwijzer werd in 1824 afgebroken. Vier traveeën brede gevel langs de Vrijdagmarkt. Aangepaste begane grond, thans grotendeels onzichtbaar door reclameborden.

• D'EXTEYL R. 1967: Het Toreken op de Vrijdagmarkt, Toerisme in Oost-Vlaanderen 6, 113-114.
  • VAN DEN BEMDEN F. 1884: Het Torreken. Notes sur l'emplacement de ce bâtiment à Gand et sur quelques lieux avoisinants, Gent.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke