Station

Belangrijkste gebouw van de Dender-Waes lijn die circa 1850 in concessie werd gegeven om de Dendervallei te verbinden met het Land van Waas en de aansluiting te maken met de staatsspoorwegen Brussel-Gent.

Jean-Pierre Cluysenaar ontwerpt alle stations. Twee types: zogenaamd "chalets": plattelandsstationnetjes met belangrijkste gevel naar het spoor (voorbeeld Zandbergen) en zogenaamd "stations de ville" met belangrijkste gevel naar stationsplein toe. In 1890 vergrotingsproject door Ir. De Paepe; enkel de twee zijpaviljoenen werden uitgevoerd; aanbrengen luifel aan perronzijde, interne planning gelijkvloers.

In 1906- 1907, aanpassen van de staatsspoorweg in kader van de wereldtentoonstelling te Gent: tracé door stad op kunstmatig verhoogde berm, excentrisch aangebrachte reizigerstunnel, fraaie schuine daken op kaaien (ontwerp C. Van Bogaert).

1925-1926: wegnemen van daklantaarns, vernieuwen van vensters en deuren, herinrichting ticketlokaal.

In 1950 herstel schutdaken.

In 1957 overwelving van de tunnels en plaatsen van borstweringen rond trappen.

In 1975 ontwerp nieuw stationsgebouw dat sloping van het huidige voorziet. Hiermee zou de gehele stationswijk met zijn radiale patroon met perspectiefzicht op het station ontwricht worden. (Het oorspronkelijk gebouw heeft weinig veranderingen ondergaan.)

In zijn huidige vorm galerij met uitgewerkt middendeel met toren. Baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen. Begane grond met steekboogvormige muuropeningen, verzorgd houtwerk. Galerij onder vlakke afdekking. Steekboogarcaden op hardstenen zeilen met lijstkapitelen, refereert onder meer naar Beurs van Amsterdam. Bakstenen hoekpijlers. Aflijnende bakstenen steekboogfries onder kantelen. Middendeel van twee bouwlagen met voorgevel van drie traveeën en zijgevel van twee traveeën, onder plat dak, flankerende achtzijdige arkel, centraal, vierkante toren met drie geledingen onder vlakke afdekking. Aflijnende steekboogfries en kantelen. Gekoppelde rondboogvensters met tussenstijl uitgewerkt als zuiltje, ingeschreven in steekboognis onder druiplijst.

• LEROUGE W., Rapport voor het Provinciaal Comité voor Monumenten en Landschappen, 1977.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle