Wolweverskapel

Tekst van Wolweverskapel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25175)

Negen traveeën brede voorgevel met drie bouwlagen omstreeks 1829 (?) gebouwd voor de Wolweverskapel. Heden in drie ongelijke partijen verdeeld met in het midden de toegang tot "Cinéma Savoy"; waarvan de zaal zich in de kapel bevindt. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, verticaal gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën met pilasters en imposten en horizontaal geleed door cordonbanden die de rechthoekige vensters met stucomlijsting verbinden. Een eenvoudig hoofdgestel sluit gevel af. Gewijzigde begane grond met links en rechts van de bioscoopluifel moderne winkelpuien.

Achteraan, voormalige "Wolweverskapel". Gotische kapel uit de 14de eeuw, van de Gilde der Wolwevers gewijd aan de Heilige Leonard, behorende bij het godshuis dat eind 18de eeuw verbeurd verklaard werd en waarvan enkel een rechthoekig gebouwtje achter de kapel bewaard bleef. Na het verval van de gilde (16de eeuw) werd de kapel voor talrijke doeleinden gebruikt: tussen 1821 en 1871 werd ze onder meer ingericht als Klein Vleeshuis na de sloping van het Klein Vleeshuisgebouw op de hoek van de Kortedagsteeg en de Vogelmarkt; verder als hal voor eetwaren, caféconcert, autogarage en tenslotte als cinema gebruikt.

Bakstenen gebouw onder een steil zadeldak (pannen) en verdwenen torentje. Oorspronkelijk vijfzijdig oostelijk koor, heden ingebouwd en voorzien van de bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevel in de Kortedagsteeg (nummers 10-14). Vlakke westkant met puntgevel, geflankeerd door twee octogonale hoektorentjes met verdwenen bekroning; sporen van muuropeningen en dakhelling van vroeger aanleunend gebouw en spitsboogvenster onder gedichte oculus.

In de zijgevel worden de traveeën geritmeerd door bakstenen steunberen met dubbele versnijding en hoge spitsboogvensters; gevelbekroning door middel van een geprofileerde stenen kroonlijst.

Van het interieur blijft weinig of niets bewaard. Eind 19de eeuw werden muurschilderingen uit eind 14de-15de eeuw ontdekt, ter plaatse bewaard doch ontoegankelijk.

Aanleunend tegen de westkant, heden éénlaags rechthoekig gebouw met behouden rondboogdeur en rechthoekige getraliede vensters, zogenaamd Calefactorium of het enige resterende deel van het godshuis, omvattende een deel van de keuken met bewaarde binneninrichting.

  • Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, D.59/F.105, nummers 13-15.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wolweverskapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/25175 (geraadpleegd op ).