Borluutsteen

Voormalig "Borluutsteen", romaanse patriciërswoning van de familie Borluut. Steen van het trapgeveltype te vergelijken met het romaans stapelhuis op de nabijgelegen Graslei. Diephuis van vier traveeën en vijf bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit begin 13de eeuw, voorgevel geconstrueerd in 1933 onder leiding van architect Fr. Van Hove Sr. (zie opschrift). Voor de restauratie bepleisterde lijstgevel van vier traveeën en vier bouwlagen, heden trapgevel opgetrokken uit Doornikse kalksteen met van zadeldakjes (leien) voorziene treden. Rondboogvormige muuropeningen op begane grond. Bovenverdieping voorzien van rechthoekige vensters gevat tussen horizontale waterlijsten, met monoliet deelzuiltje, latei op imposten en ontlastingsboog. Schild van familie Borluut met drie lopende herten aangebracht op middenpenant van tweede bouwlaag.

Achtergevel: trapgevel (5 trappen) van Doornikse kalksteen van vier traveeën en vier bouwlagen; eerste twee bouwlagen bepleisterd en voorzien van rechthoekige vensters (19de eeuw); bovenverdieping met smalle en onregelmatige rechthoekige muuropeningen; verwaarloosde en vervallen gevel.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke