Grootwarenhuis

Hoekgebouw (grootwarenhuis) bestaande uit vier nieuw gebouwde topgevels van drie traveeƫn en drie bouwlagen in traditionele stijl (drie linker met gevellijn in verlengde van gereconstrueerde gevels van Korte Munt en vierde haaks erop) en, vooruit springend ten opzichte van de rechter geveltop, een even hoge "moderne" skeletbouw, daterend uit 1958 naar ontwerp van architect G. De Leye. Begane grond van gebouwencomplex gevormd door gemeenschappelijke opengewerkte winkelruimte; in plaats van insprongen van gevellijn op bovenverdieping te volgen, omlopende gebogen puilijst met terras dat insprongen vult; bovenverdieping eveneens met gemeenschappelijke winkelruimten.

Voorheen hoek ingenomen door drie ruime 19de-eeuwse burgerhuizen waarvan enkel de gevellijn behouden bleef (zie met oude prentkaarten). Vermoedelijk nieuwbouw opgetrokken in een poging tot aansluiting bij de oorspronkelijke, deels behouden en deels gereconstrueerde 17de-eeuwse bebouwing van de omgeving, doch veeleer storend overkomend: door de nieuw geconstrueerde schijntopgevels waarin alle typische kenmerken van de tweede helft van de 17de eeuw en de eerste helft van de 18de eeuw traditionele gevels samengebracht zijn, door de weinig geslaagde integratie van de "moderne" skeletbouw bij de zogenaamd oude gevels.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke