Stadswoning

Tekst van Stadswoning met trapgevel (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25042)

Enkelhuis met trapgevel (acht treden + topstuk), twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), in kern opklimmend tot de 17de eeuw doch aangepast in de 18de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw met naderhand beschilderde begane grond met kelderluiken. Rechthoekige vensters doch behouden hoekblokken en duimen wijzen op vroegere kruiskozijnen overspannen met ontlastingsbogen van alternerende strekse baksteen- en zandsteenblokken; vernieuwde lateien. Oculus en sporen van verweerde cartouches in de geveltop. In 1779 toegevoegde Lodewijk XVI-deur: rechthoekig met geprofileerde omlijsting op neuten, met oren en bekronende druiplijst op gegroefde consoles en rozetten in de latei.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 121, nummer 36 van 1779.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/25042 (geraadpleegd op ).