Burgerhuis

Tekst van Herenhuis met bijgebouwen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24981)

Burgerhuis (voormalig woonhuis van Dokter Guislain, 1797-1860) met 19de-eeuwse lijstgevel van zeven traveeën, drie bouwlagen en schilddak (pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel op hardstenen sokkel. Afgevlakte bossage op de begane grond, horizontaliserende werking van de puilijst, kordonband en kroonlijst. Rechthoekige vensters met geprofileerde stucomlijsting op de tweede en gietijzeren leuning op de derde bouwlaag. Borstwering versierd met balusters en een fries met stucornamenten. Mooi uitgewerkte rechthoekige vleugeldeur met een prachtig gesculpteerde makelaar waarin een Oosters beeldje verwerkt is; één van de benedenvensters is verbouwd tot voordeur. Rijke stucversiering in de gevelbekroning namelijk ramskoppen tussen de modillons waarop de kroonlijst rust.

Achterhuizen in neotraditionele stijl opgetrokken uit bak- en hardsteen.

Mobilair: fraaie interieurs met mooie muurschilderingen gewijd aan componisten.

Achterhuis aan de Wilderoosstraat. Breedhuis van zes traveeën, twee bouwlagen en mansardedak (leien) met dakkapellen; zelfde materialen, stijl en architect als belendend pand (nummer 108). Licht vooruitspringende eerste travee. Getoogde, vlak omlijste vensters met arduinen muurbanden. Een cordon verbindt de onderdorpels. Kroonlijst op modillons met ertussen liggende panelen van keramiektegels met bloemenmotieven in art-nouveaustijl. 


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis met bijgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/24981 (geraadpleegd op ).