De grote of witte Moor en De zwarte Moor

Tekst van Burgerhuizen De grote of witte Moor en De zwarte Moor (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24937)

Zogenaamd De grote of witte Moor en De zwarte Moor. Twee gotische trapgevels (vijf treden + topstuk) van zandsteen, met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 15de eeuw, gerestaureerd circa 1900. De kruiskozijnen hebben op de begane grond een dubbele tussendorpel en zijn overspannen met ontlastingsbogen en waterlijsten. Overkragende bovenverdieping op tudorbogen uitlopend op geprofileerde consoles. De deur vertoont in de zwikken van de tudorboog loofwerkversiering. Verticalisme wordt geaccentueerd door de vijf overhoekse pinakels op de treden en topstuk. Een schild met reliëf van respectievelijk David en Samsom, onderscheidt de twee huizen.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke