Burgerhuizen

Breedhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen). Overkragende bovenverdieping op rondbogen met geprofileerde consoles zie deze van nummer 31. Vermoedelijk oudere kern (16de eeuw) aangepast in 19de eeuw met bepleistering en cordons. Gekoppelde rechthoekige vensters. Gewijzigde begane grond.

Ernaast, thans onder het zelfde nummer, het huis zogenaamd "Samsom", gildehuis der goudsmeden tot 1540, daterend van 1481. Zowel op historisch als architecturaal vlak één der interessantste woningen in de Hoogpoort. Gerestaureerd onder leiding van O. Van der Voorde in 1902. Gotisch gebouw van Balegemse zandsteen van vier traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Op korfbogen overkragende, getrapte geveltop boven middelste twee traveeën geflankeerd door twee trapdakvensters. Ontlastingsbogen boven de kruiskozijnen en bolkozijnen, waarvan onder- en bovendorpels verbonden zijn door waterlijsten. Vierkante Brabantse pinakeltjes bekronen de progressief verkleinende treden, het topstuk zijnde zeshoekig. Linker zijtrapgevel. De begane grond is verminkt door een winkelpui.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke