Cooremetershuys

Voormalig "Cooremetershuys" of tweede gildehuis van de korenmeters, herbergde in de 17de en de 18de eeuw de lokalen van de nering der korenmeters. Dubbelhuis van drie bouwlagen en zes traveeën met zadeldak (nok loodrecht op de straat. Vlaamse pannen) volgens archiefstukken en gedateerde cartouche, voorgevel opgetrokken in 1698. Oude kern (vermoedelijk 14de eeuw) niet afgebroken, vandaar ongewone grote afmetingen van voorgevel uit het vierde kwart van de 17de eeuw die voor oude huis opgetrokken werd; zeer lage benedenverdieping te verklaren door feit dat straatniveau van oude huis veel lager was en bovenverdieping dienst deden als graanopslagplaatsen. Benedenverdieping met zoldering met eiken balken rustend op zuilen met bladkapiteel (14de eeuw) en gotische schoorsteenmantel. Na verwijdering van de 19de-eeuwse bepleistering gevel volledig conform met bewaarde tekening en bouwaanvraag van 1698 gerestaureerd onder leiding van architect J. De Waele; met uitzondering van enkele hoekstenen rechts alle onderdelen van Ledesteen bij restauratie vervangen door Franse kalkzandsteen. Verankerde bakstenen trapgevel met gebruik van Franse kalkzandsteen voor plint, hoekstenen, vensterkruisen en negblokken, waterlijsten en ornamenten van borstweringen en geveltop. Benedenverdieping met beluikte bolkozijnen en twee rechthoekige deurtjes met trapper die leiden naar door zuilen geschraagde overwelfde benedenruimten. Borstweringen versierd met vruchtenslingers en verschillende cartouches; typisch barokke behandeling van ovale oculus in geveltop: omlijst met zware vruchtenslinger, afhangende voluten, bekroond met druiplijst met siervaas. Gevelbekroning met siervaas. Rechthoekige deur met inspringende bovenhoeken, gevat in rechthoekige omlijsting met pilastervormige rechtstanden die entablement dragen; rechte steektrap van vier trappen met ijzeren leuningen.

Zijgevel: verankerde en deels blinde lijstgevel van baksteen en onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen, waaronder plint afgedekt met waterlijst. Drie bouwlagen hoog met rechthoekige muuropeningen waarvan enkele met bolkozijn en dubbele ontlastingsbogen. Sporen van dichtgemetselde deur met hoekblokken en bewaard bovenlicht naast huidig toegangsdeurtje.

Achtergevel: bakstenen puntgevel met in linkerhelft zeer duidelijke sporen van oudere en lagere puntgevel met dichtgemetselde muuropeningen.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 144, nummer 6.
  • DE CAVELE J. 1974: Het Corenmetershuis, Toerisme in Oost-Vlaanderen, Gent, 73-76.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke