Herenhuis

Ruim breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien), uit de 16de eeuw: jaartal 1577 aangegeven door middel van metalen cijfers op typisch 16de-eeuwse versierde muurankers. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel als aanpassing uit de 19de eeuw van de oudere kern herkenbaar aan algemeen volume, scherpe dakhelling, zijtrapgevels, en overkragende verdieping op geprofileerde kraagstenen waarbij de bogen tot rechthoek omgevormd werden. Overschilderde natuurstenen plint met afschuining boven de getraliede keldervensters. Hoge rechthoekige vensters, op de bovenverdieping met tot kordons verbonden lekdrempels. Versierde muurankers op de eerste en tweede bouwlaag. Rechthoekige deur en koetspoort met geprofileerde omlijsting op neuten. Brede kroonlijst met tandlijstversiering en op klossen. Tweedelige overwelfde kelder (tongewelf en gedrukt kruisgewelf) op zuilen met knopkapitelen, vermoedelijk uit de 13de eeuw.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke