Steenbekekapel

Bedehuisje zogenaamd "Steenbekekapel", gelegen aan het kruispunt Kortrijksestraat, Kleine Izegemsestraat en het Steenbeekpad; beschaduwd door twee linden. In oorsprong 19de-eeuwse kapel, ook wel "Lagae's Kapelle" genoemd (naar de oprichters); heropgebouwd na de verwoesting in de Eerste Wereldoorlog. Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Bakstenen puntgevel met schouderstukken op arduinen plint; top met lichtgleuf. Hoeken benadrukt door versneden steunberen. Verdiept rondboogportaal; getoogde deuropening met arduinen sluitsteen. Rondboogvensters in de zijgevels; arduinen sluitsteen.

• CARTON R., VLIEGHE R., 250 jaar Sint-Eligiusparochie 1747-1997, 1997, p. 66-68.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol