Twaalf huizen

Tekst van Sociale huisvesting van 1929-1931 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23900)

Meest uitgewerkte eenheidsbebouwing: twee groepen van twaalf huizen naar ontwerp van E. Apers (Roeselare) van 1930. Rode baksteenbouw, verfraaid met gediversifieerd geel-oranje baksteen, gecementeerde en beschilderde plint en lateien onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Lijstgevels getypeerd door creatief volumespel, hoekhuizen onder schilddak met portieken, tweezijdige erker op middelste. Karakteristieke fries tussen waterlijst en doorgetrokken onderdorpels met donkerdere baksteen in overhoeks verband boven de deuren.

• Stadsarchief Roeselare, bouwaanvragen 287/1930.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol