Kasteel Rodenbach-Mergaert

Tekst van Kasteel Rodenbach-Mergaert met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23620)

Eclectische directeurswoning met neoclassicistische inslag, gelegen tegenover brouwerij Rodenbach, gebouwd in 1891 zie jaarsteen in westgevel, in opdracht van E. Rodenbach-Mergaert, volgens M. De Bruyne vermoedelijk gebouwd door aannemer M. Debusschere (Roeselare). Gerenoveerd in 1985. Tuinmuur van rode baksteen met patroon van gesinterde baksteen, op plint van laatstgenoemd materiaal; smeedijzeren toegangshek. Initieel arboretum met bronvijver waaruit brouwwater onttrokken wordt.

Villa met twee bouwlagen op grosso modo rechthoekig grondplan. Hoofdvolume onder leien mansardedak, doorgetrokken erker geflankeerd door hoektorentjes, met smeedijzeren vorstkammen. Rode baksteenbouw met decoratief patroon van gesinterde baksteen verfraaid met arduin onder meer voor plint en omlijstingen. Hoger opgetrokken deurrisaliet met rondbogige portiek toegankelijk via trap. In oksel van achtergevel veranda onder troggewelf afgelijnd door middel van rondbogen waarboven terras. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen, vensters met spiegelglas.

• DE BRUYNE M., De Rodenbachs van Roeselare, Roeselare, 1986, p. 217-218.
  • DELBECKE J. e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 35.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol