Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Tekst van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met kerkhof en pastorie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23102)

Tot voor de Franse revolutie toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. De abdis van Herkenrode had het begevingsrecht van deze kerk (archiefstukken in de Parkabdij). Neoclassicistische zaalkerk (1858), aansluitend bij een rechthoekige, romaanse toren (circa 1100), met omgevend kerkhof.

De plattegrond beschrijft een rechthoekige westtoren, een éénbeukig schip van drie traveeën, en een koor van één rechte travee met driezijdige sluiting.

Rechthoekige romaanse toren met drie geledingen, door natuurstenen waterlijsten van elkaar gescheiden. Granietblokken met verwerking van Gobertangesteen, op een lage, afgeschuinde sokkel. Hoekbanden en geprofileerde kroonlijst van Gobertangesteen. Het middengedeelte der westgevel is versierd met speklagen van baksteen en Gobertangesteen. Lichtgleuven afgewerkt met natuursteen op de twee onderste geledingen. Spitsboogvormig, natuurstenen galmgat aan elke zijde; deelzuiltje in de zuid- en oostzijde. Westgevel, midden 19de eeuw voorzien van een duidelijk ingekast neoclassicistisch rondboogportaal van arduin, met imposten, sluitsteen en waaiervormig bovenlicht, van muurankers, en van een getoogd, bakstenen galmgat. Merkwaardige spits in de vorm van een schilddak (leien).

Bakstenen schip en koor, geritmeerd door rondboogvensters in geprofileerde omlijsting van natuursteen; glasramen van 1909.

Inwendig is in de toren nog een spoor merkbaar van de aanzet van een boog naar het schip, evenals vier kraagstenen van een vroeger gewelf. Het schip is overwelfd door middel van bepleisterde kruisribgewelven met gordelbogen, steunend op kraagstenen. Gelijkaardige overwelving van het koor.

Mobilair: Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, gepolychromeerd hout (eerste kwart 17de eeuw); Sint-Sebastiaan (17de eeuw); Sint-Rochus, gepolychromeerd hout (tweede helft 17de eeuw).

Twee zijaltaren (eerste helft 18de eeuw); twee biechtstoelen (midden 19de eeuw); hek aan noord- en zuidzijde van het koor (eerste helft 18de eeuw); driedeurskast (eerste kwart 18de eeuw); eiken koffer (16de eeuw); koorlezenaar (voet en stam van de 18de eeuw); bidstoel (midden 18de eeuw); credenstafel, gepolychromeerd hout (derde kwart 18de eeuw). Twee 16de-eeuwse-, één 17de-eeuws- en enkele 18de-eeuwse grafkruisen op het kerkhof.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975, in Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, p. 20.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda