Burgerhuis

Tekst van Burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22909)

Voormalig burgerhuis(?) thans deel uitmakend van het Sint-Trudo-instituut. Breedhuis van het enkelhuistype, vier traveeƫn en twee en een halve bouwlaag, thans onder plat dak, mogelijk in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, doch in de tweede helft van de 19de eeuw sterk aangepast, en met recente aanpassing der benedenverdieping.

Bakstenen gevel op een lage, hardstenen plint, en afgelijnd met geblokte, kalkstenen hoekbanden; vier siervazen op de kalkstenen kroonlijst. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting met smalle druiplijst en lekdrempels op consoles. Rondboogpoort in een rechthoekige, hardstenen omlijsting afgezet met geblokte hoekbanden; geprofileerde booglijst met imposten en rocaille sluitsteen; geprofileerde druiplijst en aansluitend smal, rechthoekig balkon met gietijzeren hek (tweede helft van de 19de eeuw). De benedenvensters zijn vergroot naar onderen toe.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/22909 (geraadpleegd op ).