Fort van Liezele

Behorend tot de buitenste fortengordel, de zogenaamde Hoofdweerstandstelling rond Antwerpen, de bouw van het fort, gestart in 1908, was nog niet volledig voltooid bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het Fort van Liezele zijn militaire functie; omwille van de natuurwetenschappelijke waarde door de rijke flora met onder meer de aanwezigheid van zeldzame planten, werd het fort met zijn omgeving beschermd als landschap met klein dierenpark en vleermuizenreservaat (noordoostvleugel).

Omgracht, grotendeels met aarde en begroeiing gecamoufleerd, fort opgetrokken in ongewapend beton met oorspronkelijk hoofdbewapening in koepels. Trapezoïdaal grondplan met ten zuiden hoofdfront, ten noorden keelfront en twee zijfronten rondom twee binnenplaatsen, omgeven door gracht, bedekte weg en glooiend glacis. Grachtbescherming door twee gekazemateerde schouderhoekcaponnières. Bovenbouw met infanterievuurkam en koepels.

Toegang via traditorebatterij geflankeerd door de keelkazernevleugels en via een centrale gang verbonden met het hoofdfrontgebouw. Rolbrug gerestaureerd in maart 1993 (zie opschrift). Links van de ingang: huldeplaat aan kapitein-commandant A.J. Fivez, bevelhebber van het fort in 1914.

• S.N., Het Fort van Liezele. Gids samengesteld en uitgegeven door de "Vriendenkring Fort van Liezele" in samenwerking met het Gemeentebestuur van Puurs, Puurs, 1990.

Auteurs:  Steyaert, Rita