Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming

Tekst van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22534)

Neoromaanse kruisbasiliek, gebouwd in 1901 op initiatief van Leopold II, naar model van een romaans kerkje te Bertrix.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met vierkante westtoren, doopkapel ten noordwesten en Mariakapel ten zuidwesten; breed transept van één travee; een koor van twee rechte traveeën met halfronde sluiting en kooromgang. Bakstenen gebouw met gebruik van arduin en Franse steen voor de ornamenten; zadeldaken, en tentdak op de toren; rondboogvensters en dito portaal.

Interieur: basilicale opstand; arduinen zuilen dragen het bakstenen tongewelf met zandstenen gordelbogen.

Mobilair: Schilderij van F. Navez: "De opwekking van Lazarus" (midden 19de eeuw); schilderij van K. Wauters: "Godfried van Bouillon aan het hoofd der Kruisvaarders voor Jeruzalem" (eind 19de eeuw); schilderij van P. van Bree: "Boudewijn I legt het zwaard van Godfried van Bouillon op het Heilig Graf" (eerste helft 19de eeuw).

Witmarmeren beelden, Sint-Maurits, door Puyenbroeck, en Sint-Gommarus, door Geerts.

• GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Beringen, Brussel, 1977, p. 31.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda