Domherenhuis

Gebouwd circa 1795 door Antoine Lambert de Villenfagne, domheer van het domkapittel te Luik.

U-vormig complex, waarvan de centrale vleugel dateert van circa 1795, de oostvleugel van 1938, en de westvleugel van 1964. Gelegen in een ruim, boomrijk park.

Het centraal gedeelte is een dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (kunstleien), met neogotische dakkapellen (19de eeuw) voorzien van windborden. Bakstenen gebouw met een licht verhoogde begane grond en gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met een strekse bovendorpel en een kalkstenen lekdrempel. Brede, latere bakstenen korfboogdeur (zie bouwnaden) met een uitstekende, bakstenen booglijst, kalkstenen neuten, imposten en sluitsteen met wapenschild en opschrift: TENACITER URGET. Gelijkaardige achtergevel, doch rechthoekige deur met oorspronkelijk houtwerk, en fraai, waaiervormig bovenlicht. Aan de zijgevels 19de-eeuwse windborden.

Recente zijvleugels in dezelfde stijl. Ten noordwesten, dienstgebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouw, voorzien van drie getoogde poorten van verschillende grootte, en twee rechthoekige vensters; zijgevels met muurvlechtingen.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda