Kasteel van Obbeek

Alleenstaand landhuis, met huidig uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, mooi gelegen te midden van een beboomd en omgracht park; eikendreef aan de noordwestzijde.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), met klokkenruitertje en windvaan. Witgekalkt bakstenen gebouw op een gepikte plint; verhoogde begane grond. Driehoekig fronton met oculus boven de drie middentraveeën. Rechthoekige, beluikte vensters voorzien van een kalkstenen latei en onderdorpel. Rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting op neuten; kalkstenen tussendorpel; bovenlicht met glas in lood (wapenschild). Identieke achtergevel, doch recent aanbouwsel tegen de benedenverdieping der laatste twee traveeën. Zijgevels met aandaken en vlechtingen, voorzien van enkele getoogde muuropeningen. Aanbouwsels onder lessenaarsdaken tegen beide zijgevels, rechts de paardenstal.

Twee haakse aanbouwsels onder zadeldaken (Vlaamse pannen), aan weerszij van de hoofdvleugel: links een wagenhuis, rechts een bakhuis; witgekalkte bakstenen gebouwtjes op een gepikte plint; puntgevels met aandak, vlechtingen en topstuk.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda