Hoeve losse bestanddelen

Stemmige hoeve uit de 19de eeuw, door een greppeltje van de straat gescheiden; moestuin ten noorden en boomgaard ten oosten. Gebouwen in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een zeer lage, bakstenen stoel en gepikte plint; zadeldaken (Vlaamse pannen). Het rechthoekig erf is door een houten hekje afgesloten.

Ten zuiden, woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zes traveeën, met de voormalige koestal in de eerste travee; gepikte stijlen (negen), hoekstijlschoor in de eerste travee en tussenstijlschoor in de tweede travee tegen de tweede ankerbalk; enkele kleine venstertjes en twee deuren; houten kapelletje tegen de gevel. Acht gepikte stijlen in de achtergevel, een hoekstijlschoor in de laatste travee en een wandplaatschoor in de eerste travee; twee beluikte bolkozijnen tussen gepikte regels. Kunstleien beschieting der rechter zijgevel.

Ten oosten, schuur en paardenstal in een gebouw van twee traveeën; aangebouwd gedeelte onder lessenaarsdak tegen de oostgevel; secreet tegen de westgevel. Ten westen, varkensstal van drie traveeën, voorzien van een deur en laag poortje. Ten noorden, in de moestuin, bakhuis van twee traveeën met aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de westelijke zijgevel. Waterput ten zuiden, achter de koestal (1121).

Auteurs:  Schlusmans, Frieda