Neogotisch herenhuis

Groot neogotisch herenhuis gebouwd voor baron P.V.J. de Béthune in 1875 naar ontwerp van zijn broer architect Jean-Baptiste de Béthune. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken, gemarkeerde poorttravee, met loggia op de bel-etage en hoger opgetrokken topgevel; dakvenster boven de derde travee. Vlak gehouden gevel alleen geritmeerd door venstertravee. Meer plastisch uitgewerkte achtergevel met uitspringende aanbouwen, waarvan de noordelijke onlangs werd afgebroken. Belangrijk volledig gaaf bewaard interieur naar neogotische smaak ontworpen tot in de kleinste details: overwelfde doorgang, trap, schouwen, lambriseringen, muur- en plafondschilderingen, sloten, deurhengsels, veranda... die om uiterst zorgvuldige behandeling vragen. In tuin wordt nu op enkele meters van de achtergevel een schoolpaviljoen opgetrokken naar het model van de andere die de vroegere binnentuinen dreigen te overwoekeren.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle