Kapel van Hilst

Kleine kapel gelegen op lichte terp en omgeven door eiken, opgericht in 1898 bij de honderdjarige herdenking van de aldaar door de Franse bezetter vermoorde strijders van de boerenkrijg (5.12.1798).

Kapel met rechthoekige plattegrond en halfronde apsis onder tentdak (Vlaamse pannen) met centrale dakruiter. Het overstekend dak wordt op de vier hoeken geschraagd door ontschorste boomstammen. Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen versierd met ingedrukte schelpen; gebint van stijlen en schoren in gepikte, ontschorste boomstammen. Zeer lage bakstenen stoel. Twee getoogde vensters in de zijgevels, en rechthoekige deur.

Mobilair: Christus-op-de-Kouden-Steen.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda