Stadswoning De Gulden Put

Stadswoning, thans met onbelangrijke, recente voorgevel voor de oude kern van 1659, gebouwd door M. van Hilst, en gedeeltelijk bewaard in de achtergevel.

Gedeelte van een bakstenen diephuis onder zadeldak, met een vierkante toren, afgewerkt met mergelstenen hoekbanden en een kroonlijst op zware modillons, en bekroond met een dakruiter onder tentdakje; het diephuis is voorzien van mergelstenen hoekbanden en muurankers met kram en krul; aangepaste vensters in een mergelstenen omlijsting met negblokken, doorlopende dorpels en - thans verdwenen - tussenstijlen; fraaie, geprofileerde mergelstenen kroonlijst.

De achtergevel is voorzien van een verlaagd aandak en mergelstenen schouderstukken.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda