Gemeentehuis

Voormalig hotel, gebouwd tijdens het derde kwart van de 17de eeuw door H. Vanderstraeten (+ 1673) in 1675 verbouwd door de nieuwe eigenaar Joes van Hilst (+ 1692), en door huwelijk eigendom van A. de Heusch (+ 1774).

Het huis was oorspronkelijk omringd door een tuin en een boomgaard, en door een muur - gesloopt in 1780 - van de Lombaardstraat gescheiden. In 1779 werd het gebouw door de stad aangekocht ter vervanging van het bouwvallige stadhuis op de Havermarkt, en circa 1780 volledige aanpassing in laatclassicistische stijl.

In zijn huidige vorm een alleenstaand herenhuis van het dubbelhuistype, zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), met dakkapellen en een tentdakvormige verhoging, bekroond door een achtkantig klokkeruitertje met klokvormige spits.

Bakstenen lijstgevel op een souterrain; driehoekig fronton boven de drie middentraveeën, met rijke, mergelstenen reliëfversiering en een uurwerk in de centrale oculus. Rechthoekige vensters in geblokte kalkstenen omlijstingen; dubbele keldervensters; druiplijsten aan de vensters en (later toegevoegde ?) lekdrempels. Monumentale ingang: rondboogvormige vleugeldeur met fraai houtwerk, in een kalkstenen omlijsting met geblokte posten, imposten, geprofileerde booglijst en volutevormige sluitsteen, ingeschreven in een rechthoekig, kalkstenen gevelvlak met geblokte, Ionische pilasters op sokkels aan weerszij, die een hoofdgestel dragen, waarboven een zwaar, gebogen fronton; rechthoekig bordes met stenen balustrade en brede trap.

De achtergevel is gelijkaardig van opvatting; het fronton is hier van baksteen met mergelstenen guirlandeversiering, twee gevelstenen met jaartal ANNO / 1675, verwijzend naar de oudere toestand van het gebouw, en centrale oculus in een mergelstenen omlijsting; de vensters hebben geen druiplijsten, en de monumentale ingang is hier vervangen door een eenvoudig rondboogpoortje, ingeschreven in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst op de begane grond.

De zijgevels, met mergelstenen speklagen en muurankers verraden de oudere kern.

Interieur: raadszaal in neo-renaissancestijl, bekleed met Cordobaans leder boven een eikenhouten lambrisering; kabinet van de burgemeester in empirestijl, versierd met Franse adelaars.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975, in Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, p. 68-69.
  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt, p. 138bis-140).

Auteurs:  Schlusmans, Frieda