Hoeve losstaande bestanddelen

Tekst van Vakwerkhoeve met losse bestanddelen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21546)

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf, en wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat. Zadeldaken met Vlaamse pannen.

Vrij hoog woonhuis (nok loodrecht op de straat) van zes travee. Negen zichtbare stijlen en een hoekstijlschoor in de eerste travee. Onderkelderde opkamer in de eerste twee travee. Drie vensters, een zolderluik en een deur. Golfplaten beschieting der beide zijgevels. Recent bakstenen aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen linkerzijgevel. Ertegenover, ruime dwarsschuur van vier (?) traveeƫn, overkalkt stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen onder pannen zadeldak; datering 1889 op latei der schuurpoort. Recentere aanbouwsels tegen de verschillende gevels. Naar verluidt werd in 1909 deze schuur van het dorp naar hier overgebracht.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda