Rooiermeulen

Voormalige watermolen, tweede banmolen op de Stiemer, met dienstgebouwen rondom rechthoekig erf, bereikbaar langs de oprit. Deze molen is buiten werking sedert 1961, maar tot 1965 werd nog voor eigen rekening gemalen. De Stiemer werd stroomopwaarts deels verlegd en ingekokerd.

Woonhuis en molenhuis ten noordoosten, één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen), aangepaste 18de-eeuwse kern. Witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Aandak tussen molen- en woonhuis. De eerste en laatste travee zijn recent. Gewijzigde gevelordonnantie, doch vier behouden houten kloosterkozijnen, voorzien van een luik. Aangepaste deur met houten laadvenster erboven. Onderkelderde opkamer in de vijfde travee der achtergevel, voorzien van twee beluikte, houten bolkozijnen. Rechterzijgevel met kunstleien beschieting in de top. Buitenwerk: houten sluisgestel; houten onderslagrad met ijzeren as (octogonale askop), via gietijzeren blok rustend op houten stoel. Het staande binnenwerk is van hout. Een koppel maalstenen (1,50 m) in houten steenkist (tussenverdieping) wordt aangedreven via houten kamrad (op ijzeren molenboom), waarop rondsel met spillen. Een recentere haverplettermachine werd niet door de waterkracht in beweging gebracht, doch door een elektromotor.

Ten noordwesten, dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) en aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Drie eerste traveeën en aanbouwsel in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen en gepikte timmer. Oorspronkelijke schuurpoort en staldeur met zolderluik

Recentere bakstenen stal onder zadeldak ten zuidwesten.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda