Hoeve

Tekst van Vakwerkhoeve met losse bestanddelen Voswinning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21488)

Gerestaureerde hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, in kern opklimmend tot de 17de-18de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk met oorspronkelijk witgekalkte, lemen vullingen, bij de restauratie vervangen door gecementeerde, bakstenen vullingen.

Ten noorden van het erf, woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), op uitstekende daklijstbalken. In de laatste twee traveeën, hooghuis of graanspijker (?), onderkelderd en op een verhoogde begane grond met sokkel van natuursteen ten oosten, en voorzien van een hoger zadeldak (verspringende noklijn). Bakstenen stoel. Gepikte stijlen (zeven) en wandplaatschoren: in de eerste, tweede, vierde en vijfde travee. Verscheidene gepikte regels. Vier vensters en een deur. Pannen beschieting der linkerzijgevels van het woonhuis en het hooghuis. Versteende achtergevel van het woonhuis.

Ten westen, vrij hoge stal van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Leembouw met overkalkte timmer. Drie poortjes waarvan twee gekoppeld. Restauratie is aan de gang. Ten oosten, dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Pannen beschieting der beide zijgevels. Stijl- en regelwerk met gerestaureerde bakstenen vullingen. Gepikte stijlen (zes) en regels (twee). Ten zuidoosten, sterk vervallen bakhuis in leembouw. Eén travee onder zadeldak (Vlaamse pannen). Waterput ten zuiden van het erf.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda