Huizen met art-nouveaugevels

Tekst van Hoekcomplex ontworpen door Prosper Buyck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21237)

Hoekcomplex met de Willem Wenemaerstraat (nummer 45) bestaande uit drie samen ontworpen huizen volgens bouwaanvraag van 1909, waarbij het hoekpand als "apotheek-drogerie" gebouwd en ingericht werd. Nummer 45 van de Willem Wenemaerstraat vormt een afzonderlijk burgerhuis met eigen ordonnantie (zie aldaar). Art-nouveaugevels met drie bouwlagen van respectievelijk vier traveeën, een afgesnuite hoektravee en drie traveeën onder klassiek mansardedak (leien) met houten dakkapellen en œils-de-bœuf. Parement van witte geglazuurde baksteen verrijkt met kleurige banden en faiencetegeltableaus met putti (met apothekersattributen), vrouwenhoofdjes en bloemenguirlandes in de borstwering, de boogvelden van de winkelramen en onder de kroonlijst. Zijwanden verticaal gemarkeerd door risalieten met houten erker en balkon bij nummer 98. Afgesnuite hoektravee met markerende erker met bekronend ijzeren balkon en afbeelding van een hert boven de deur. Zijtravee met balkon boven de getoogde winkelramen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1909/A/1.

Auteurs:  Bogaert, Chris