Universiteitsgebouwen

Tekst van Rijksuniversitaire gebouwen, rectoraat, beheer en technische dienst (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21153)

Rijksuniversitaire gebouwen, rectoraat, beheer en technische dienst. Achterin gelegen gebouwen voorafgegaan door een deels beplant voorplein dat voornamelijk dienst doet als parking. Links het zogenaamde "oud rectoraat" van vijf bouwlagen ondergebracht in een daartoe aangepast voormalig fabrieksgebouw, vroeg voorbeeld van adaptive re-use van een textielfabriek.

Begin 19de eeuw werd op deze plaats reeds een klein katoenfabriekje A. Van Hove opgericht, dat vanaf 1849 de zone achter de woningen der Sint-Pietersnieuwstraat inpalmde. Het huidige volume dateert hoogstwaarschijnlijk van 1912. Nadat het gebouw reeds tot magazijnen omgevormd was, werd het rond 1949 grondig aangepast tot burelen der N.V. "Lucht en Licht", nadien tot rectoraat. Dit laatste behield, ondanks de wijziging der gevelordonnanties met zijn kelderverdieping en drie bouwlagen (en verhoogd met een zolderverdieping onder plat dak), nog steeds het karakter van een Manchesteriaanse spinnerij. De vroegere interne metaalstructuur bleef bewaard, doch is deels in beton ingegoten of zit verborgen achter recentere binnenwanden en schotten.

Met het gebouw van de socialistische "Vooruit" welke boven de "fabriek" uitsteekt wordt een bijzonder ideologisch-geladen beeld geschapen.

Rechts, palend aan de Schelde het recente "nieuw rectoraat", een glas, staal en betonbouw van 1977 naar ontwerp van architect Zerck-Mulder. Voorheen werd dit perceel gedeeltelijk ingenomen door het klooster en de school genaamd Crombeen, gesticht in 1715 in het ouderlijk huis van juffrouw Crombeen en in 1888 overgebracht naar de Tentoonstellingslaan nummer 4. Het grootste gedeelte van de oude klooster- en schoolgebouwen werd in de loop van de 20ste eeuw gesloopt.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke