Molenromp

Achter het in opbouw zijnde (1993) nieuwe "molenhuis", bewaarde molenromp tegen de Scheldedijk. Oorspronkelijk houten graanwindmolen van 1770, bedekt met riet; afgebrand in 1846; heropgebouwd in steen door een zekere Leemans en in 1854 in gebruik genomen. Na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief; bovenste gedeelte gesloopt in 1923.

Deels begroeide bakstenen molenromp met rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Bewaarde molenstenen liggen aan de overzijde van de straat.

• HEYMANS F. 1985: Weert aan de Oude Schelde, Gent, 92.
  • HOLEMANS H. en LEMMENS P. 1987: Molens van Klein-Brabant, Mechelen en de Rupelstreek, Nieuwkerken, 88-89.
  • LEMMENS P. 1963: Molenoverzicht uit het arrondissement Mechelen van 1830 tot heden, Borgerhout.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde