Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Tekst van Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20728)

Fraai burgerhuis in art-nouveaustijl van drie traveeën en drie bouwlagen volgens bouwaanvraag van 1907 naar ontwerp van Urbain Crommen, gedateerd 1908. Baksteenarchitectuur verlevendigd met speklagen van groene baksteen, gecementeerde banden en de symbolische voorstelling van de vier seizoenen, geschilderd op doek onder glas door V. De Budts. Houten winkelraam geflankeerd door twee gebogen deuren. Bel-etage met markerende erker geflankeerd door gebogen vensters en de allegorische taferelen op borstwering. Bekronend balkonhek in gesmeed ijzer. Drie rondboogvensters op bovenste verdieping. Houten kroonlijst op sierlijke ijzeren consoles, fries verfraaid met geschilderde bloemmotieven en medaillon met vrouwenhoofdje.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1907/L/13.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen