Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Tekst van Winkelhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4743)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Louis Michiel, naar een ontwerp door Sébastien Van Besten uit 1894. Het pand behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, van wie in Antwerpen talrijke nieuwbouwprojecten zijn teruggevonden daterend uit midden jaren 1870 tot 1899. Het betreft zonder uitzondering neoclassicistische rijwoningen van een conventioneel type. Een gedenkplaat herinnert aan het geboortehuis van de historie-, genre- en portretschilder Gustaaf Wappers (Antwerpen, 1803-Parijs, 1874), een belangrijk vertegenwoordiger van de Belgische romantische school, directeur van de Academie voor Schone Kunsten van 1840 tot 1853.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met een hardstenen plint. Met een winkelraam tussen het winkelportaal en de privé-inkom, is deze samengesteld uit bewerkte pilasters, vleugeldeuren met paneelwerk en een entablement met tandlijst, klossen en consoles. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels en waterlijsten, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in vernieuwde, geriemde omlijstingen, met casementen op de borstweringen, oorspronkelijk voorzien van gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. De hardstenen gedenkplaat in de middenas boven de eerste verdieping, draagt de inscriptie: "GEBOORTEHUIS VAN/ GUSTAAF WAPPERS/ KUNSTSCHILDER/ 1808-1874".

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#117.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204219 (geraadpleegd op ).