Twee meergezinswoningen in art-decostijl

Tekst van Twee meergezinswoningen in art-decostijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5628)

Geheel van twee meergezinswoningen in art-decostijl op de hoek van Oever en Steegsken, kort na elkaar opgetrokken naar ontwerpen door de architect Louis De Vooght uit 1926 en 1927. Als eerste kwam Steegsken 7 tot stand, gevolgd door het hoekgebouw Oever 26-28. Opdrachtgever was Victor Sturm handelaar in vloer- en wandtegels, en aannemer van vloer- en tegelwerken.

Het complex behoort tot het latere oeuvre van Louis De Vooght, die actief was van eind jaren 1890, tot zijn overlijden in 1945. Tijdens de jaren 1920 tekende hij zowel voor een behoudende architectuur waarvan de het hotel Delhaye aan de Arthur Goemaerelei een representatief voorbeeld is, als voor meer eigentijdse ontwerpen in een gematigde art-decostijl. Tot zijn belangrijkste realisaties uit het latere interbellum behoort de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek te Edegem.

Met een gevelbreedte van respectievelijk vier en negen traveeën, omvatten beide gebouwen zes bouwlagen onder een plat dak. De gevels hebben een sober parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, geleed door gecementeerde banden ter hoogte van de borstweringen en de fries, op een plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van opzet, zijn de opstanden opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. Zijde Steegsken bepalen hoger opgetrokken risalieten op getrapte kraagstenen volgens een symmetrisch schema het gevelritme; zijde Oever wordt de middenas in zigzagvorm gemarkeerd door een tweezijdige erker op een getrapte kraagsteen. Opvallend is de integratie van tegelpanelen in de borstweringen, zowel louter decoratief met een rankwerkmedaillon, als publicitair met tweetalige opschriften, in combinatie met geglazuurde baksteenmozaïeken. De opschriften luiden: “TEGELS” “VICTOR STURM” “VLOEREN” in Steegsken 7, en “CARRELAGES VICT. STURM FAIENCES” in Oever 26-28, uitgevoerd in rode letters tegen een gele of roomkleurige achtergrond gevat in een groene boord. De tegelbekleding aan de gevels is naar alle waarschijnlijkheid uitgevoerd door de Manufactures Céramiques d’Hemixem, Gilliot & Cie, één van de hoofdleveranciers van Sturm en ook producent van nagenoeg alle wandbetegelingen in het interieur. In Steegsken 7 is het schrijnwerk van de hoge, centrale inrijpoort vernieuwd (oorspronkelijk een rolluik), maar bleef de houten deur van de privé-inkom behouden. In het hoekpand Oever 26-28 is het houten schrijnwerk van de winkelpuien met glas-in-loodfries en het privé-portaal bewaard.

Volgens de bouwplannen omvatten beide gebouwen telkens twee huurkwartieren per verdieping, ontsloten door een centraal ingeplante inkom- en traphal. Deze bestaan elk uit drie (Steegsken 7) tot vier vertrekken (Oever 26-28) waaronder de woonkeuken, en zijn uitgerust met een wc. Een onderkelderde opslagruimte met entresol neemt de onderbouw van Steegsken 7 in, bedoeld als magazijn voor vloer-, wandtegels en bouwmaterialen. Deze was uitgerust met een valluik en katrol, en een opklapbare trap. De begane grond van het hoekgebouw Oever 26-28 biedt ruimte aan twee winkels met kantoor of achterkamer. Bij het rechter winkelpand, bedoeld voor bouwheer Victor Sturm, sluit een duplexwoning met binnentrap aan, die gelijkvloers uit een woonkamer, en op de verdieping uit drie slaapkamers en een badkamer bestaat.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1926#23564 (Steegsken 7) en 1927#26099 (Oever 26-28).
  • Informatie over Manufactures Céramiques d’Hemixem, Gilliot & Cie verkregen van Mario Baeck op 14 april 2021.

Auteurs:  Braeken, Jo