Winkelhuizen

Tekst van Winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305851)

Nummers 74, 78-82, 92, 96-98, 106-108. Reeks van bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee à vier traveeën en vier bouwlagen onder mansarde- of zadeldak, te dateren hier vierde kwart van de 19de eeuw. De nummers 74 tot 82 horizontaal belijnd door kordons, de nummers 92 tot 108 verticaal geordonneerd met kolossale pilasters. Verlevendigd met schijnvoegen en paneelwerk. Klassieke bekroning met houten kroonlijst op bewerkte consoles (nummers 74, 82, 92, 106, 108). Voorts, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting verrijkt met gietijzeren leuning; nummer 74 met versierde sleutels en fronton; balkon op de nummers 74 en 78. Op nummer 96-98: volkse kopij van het beeldje van Teun de Eierboer geplaatst in rechthoekige nis met driehoekig frontonnetje. Begane grond telkens aangepast en voorzien van winkelpuien.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine