Winkelhuizen

Tekst van Ensembles gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302478)

Nummers 15-25, 57-59, 83-85, 99-101, 105. Twee aan twee gebouwde lijstgevels van vier bouwlagen er twee tot vier traveeën, alle gebouwd van circa 1800 tot circa 1900. Begane grond met aangepaste winkelpuien. Bepleisterde, beschilderde bovenbouw of baksteenmetselwerk verlevendigd met natuursteen (nummers 19-21), versierd met schijnvoegen of -bossage, gekorniste lijsten, kordons, paneelwerk en mozaïeken (nummers 19-21). Klassieke beëindiging met houten kroonlijst op klossen; modillons of consoles. Rechthoekige vensters, al dan niet met sleutel, en verrijkt met balusters, ijzeren leuningen, waterlijsten.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine