Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Tekst van Winkelhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4363)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Hertbruggen, naar een ontwerp door Victor Wittemans uit 1876. Het pand is representatief voor het oeuvre van de architect, die tijdens zijn loopbaan in Antwerpen, van 1870 tot 1898, een conventioneel neoclassicisme beoefende.

Rijhuis van drie traveeƫn, vier bouwlagen en een entresol onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, bewerkte pilasters en een entablement op klossen en consoles, vanaf een hardstenen plint. De entresol bestond uit een register van haast vierkante vensters in een omlijsting met oren, en de eerste verdieping werd gemarkeerd door een gevelbreed balkon met een ijzeren borstwering tussen postamenten. Verder beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters. De half bewaarde eerste verdieping onderscheidt zich door vensteromlijstingen met oren en sleutel tot op de doorgetrokken imposten. Op de twee bovenste verdiepingen geriemde omlijstingen respectievelijk met en zonder oren, cordonvormende en individuele lekdrempels, vlakke en bewerkte onderdorpels; gietijzeren parapetten onder meer met bazuinende engeltjes. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeƫindiging; houten dakkapel met een driehoekig pseudo-fronton op consoles. De pui, entresol en halve eerste verdieping zijn in de naoorlogse periode volledig verbouwd, met toevoeging van een erker.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1876#468.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203875 (geraadpleegd op ).