Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Tekst van Winkelhuis in Louis-Philippestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5346)

Winkelhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1854 gebouwd door Johannes Mathias Coninckx, mogelijk voor eigen rekening. Over het oeuvre van deze bouwkundige en meester-metser, die op 41-jarige leeftijd overleed, is weinig bekend. Gesloopt voor een nieuwbouwflat in 1983.

Rijwoning met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Klassieke winkelpui met zijportaal, composiete pilasters en entablement, bekroond door een gevelbreed balkon met ijzeren borstwering. In hoogte afnemende registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting. De eerste twee verdiepingen worden geaccentueerd door kordonvormende lekdrempels en weelderig uitgewerkte stucsleutels; eenvoudiger afwerking en afzonderlijke lekdrempels met consoles op de derde verdieping. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

Auteurs:  Braeken, Jo