Schoolschip Mercator

Schoolschip "Mercator", voormalig zeilend opleidingsschip voor de Belgische Koopvaardij, afgemeerd in het Mercatordok. Sinds 1994 eigendom van het Vlaams gewest, onder beheer van de v.z.w. Mercator (1961).

Historiek

Gebouwd in 1932 onder directeur-generaal van het Zeewezen A. de Gerlache de Gomery op scheepswerf "Ramage and Ferguson Ltd" (Leith, Schotland), in opvolging van onder meer de "Comte de Smet de Naeyer I en II" (respectievelijk 1904-1906 en 1906-1907) en "L'Avenir" (1907-1908). Verzekert tot in 1960 de opleiding van de toekomstige Belgische Koopvaardij-oficieren. Verleent medewerking aan diverse wetenschappelijke ondernemingen. In 1936 vervoer van stoffelijk overschot van J. De Veuster -Pater Damiaan-, overleden in Molokai, van Panama naar Antwerpen. Als varend ambassadeur bij onder meer wereldtentoonstellingen en officiële plechtigheden. In 1943 wordt het schoolschip opgeëist door de Britse Admiraliteit en vertrekt onder Britse vlag als "Submarine Depot Schip" naar Freetown (tot 1945). Na de Tweede Wereldoorlog volledig gerestaureerd door Gentse firma Beauval en Goedemé. In 1956, 1958 en 1960 deelname aan de "Cutty Sark Tall Ships Race". In 1960 wordt het schip uit de vaart genomen, de opleiding gebeurt enkel nog aan boord van cargoschepen. In 1961 ingericht als museumschip. Vanaf 1965 bijna ononderbroken in Oostende afgemeerd. Volledige restauratie in 1999-2000.

Beschrijving

De Mercator is van het type driemast-barkentijn met vierkant getuigde mast en twee schoenermasten (respectievelijk 39, 41 en 40 m). Totale lengte 78,40 m, maximale breedte 11,09 m en diepgang 4,50 m. Bruto tonnenmaat van 778,86 ton met hulpmotor van 500 PK. Scheepsromp met geklonken ijzeren platen, stalen structuur en bovenbouw; houten dekken. Typerende en gaaf bewaarde inrichting met onder meer brughuis, kampanje, zeilkooi, matrozenverblijf, klaslokaal, refter, hospitaal, apotheek, kajuiten, messroom van officieren.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archiefnummers DW000650 en W/00683.
  • DE VOS A. s.d.: Opleidingsschip "Mercator", Oostende.
  • GHYS R. 1994: Het schoolschip "Mercator", Brochure Open Monumentendag, Oostende, 2-6.